Byta köksluckor

Byta köksluckor

Jag har ju skrivit en del om mina planer för köket här i stugan, och en sak som står på listan för att bytas ut är köksluckorna. Från början kikade jag lite på om det eventuellt skulle gå att måla om luckorna själv eller möjligtvis få dem lackade, men jag insåg att de helt enkelt är för slitna. Det skulle inte bli snyggt. Då skulle man på något vis behöva laga dem först och jag vet inte ens om det skulle gå.

Det är framför allt luckorna under diskbänken som är fula, antagligen för att någon har haft kökshanddukar hängande över luckorna. Handdukarna blir ju fuktiga när man använder dem och det går rakt ner i träet, så jag tror inte att det skulle vara någon idé att försöka fixa till luckorna. Visst, man skulle kunna fixa de som är tillräckligt fina och byta ut de som är för slitna, men man kommer aldrig att få luckorna att se likadana ut. Så det är lika bra att byta alla.

Kökslucka med pärlspont.
Fin pärlspont, men jag tror nog jag väljer en annan färg.

Jag kommer dock inte att byta ut stommarna så det blir inte helt nytt. Dels är det onödigt, och dels tycker jag om att ha kvar lite av den gamla känslan. Det ska liksom inte vara för nytt i en stuga i skogen. Jag kan tycka att många nyrenoverade kök är alldeles för sterila. De har liksom ingen själ och charm, och så vill jag inte ha det. Dock är det väl kanske lite svårare att hitta köksluckor som passar till stommar som är ganska gamla och förmodligen inte har standardmått, men som tur är så går det ju att specialbeställa så att man får måttbeställda luckor.

Jag har fått tips om Mälarkök.se som tydligen gör måttbeställda luckor så det tänkte jag titta lite närmare på. Vad gäller stil så har jag inte riktigt bestämt mig för vad jag vill ha. Luckorna som sitter där nu är typ gulvita (antagligen vita från början) och bara vanliga helt plana luckor med ganska tråkiga handtag. Så jag skulle vilja något lite roligare än det, kanske något med lite mer detaljer. Pärlspont vore till exempel snyggt, eller någon slags spegellucka. Färgmässigt tror jag nog att det är bäst att satsa på vitt, eller i alla fall ljust, med tanke på att mitt kök är ganska litet och jag vill inte att det ska upplevas som för mörkt. Vit är ju en bra färg som lyser upp och får saker att kännas större.

Måla eller tapetsera?

Väggarna i köket ska också få en makeover. Jag kan dock inte bestämma mig för om jag ska måla eller om jag ska tapetsera. Måla känns enklare, i och med att jag ska göra det själv. Men tapetsering är väl inte så värst svårt nu för tiden när man kan limma direkt på väggen och så, och det finns väldigt många snygga tapeter. Det är något att fundera på. Som tur är så är det inte så mycket vägg då mycket täcks av skåp och sådant, så det skulle nog inte vara några problem att få upp lite tapet där. Vi får se hur det blir.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *